Selo Bračevci nalazi se u Općini Drenje, a danas broji 300-tinjak stanovnika. Nekada je taj broj bio i više nego duplo veći, no kao i cijelu Slavoniju i Bračevce je snašao isti problem iseljavanja.

Razlog više za ostanak u selu svakako je asfaltiranje seoskih ulica. Asfaltiranje Osječke ulice bio je projekt od 4,1 milijuna kuna, realiziran iz Mjere 7.2.2. Ruralnog razvoja, a sada je krenulo asfaltiranje Strossmayerove ulice ugovorene vrijednosti od 683.900 kuna. Županija ga sufinancira s 570.600 kuna.

Općinski vijećnik HDZ-a, Miralem Hodžić, kaže kako je vlast u proteklih 12 godina napravila puno u cijeloj Općini i samim Bračevcima.

Zanimljivo je kako je u Bračevcima i dalje aktivna osnovna škola. Smještena je u prostoru nekadašnje pošte, koji je Općina kupila i prenamijenila u školski prostor. Nastavu ove godine pohađa jedna učenica u 4. razredu, a ta brojka ostat će i sljedeće školske godine kada se u školu upisuje jedan prvašić.

Odlaskom dviju obitelji Bračevci su ostali bez sedmero sadašnjih i budućih učenika, a za jedno selo poput Bračevaca to je velik broj, kaže ravnatelj matične OŠ Drenje, Darko Čota.

Radovi u selu i postojanje škole ipak su razlog optimizma i nada kako bi za promjenu broj stanovnika u Bračevcima mogao i rasti.

Izvor: Glas Slavonije i Moje Đakovo