MANIFESTACIJE U OPĆINI DRENJE

Manifestacija Susreti prijateljstva

Manifestacija „ Susreti prijateljstva“ kulturno – športska je manifestacija, čiji se počeci bilježe 1976. godine. Održavanje manifestacije trajalo je sve do predratne 1989. godine, no zbog domovinskog rata je prekinuto. Zbog preustroja lokalne samouprave, nedostatka financijskih sredstava, ali i ratnih godina manifestaciju do 2011. godine nisu pokretali. Kako se radi o manifestaciji izuzetnog značaja, odlučili smo u suradnji s udrugama koje djeluju na području Općine Drenja ponovno pokrenuti „Susrete prijateljstva“, tako da smo 25.lipnja 2011. godine održali jubilarne 15.Susrete prijateljstva.

„Susreti prijateljstva“ manifestacija su nacionalnog karaktera. Na početku svoga održavanja 1976. godine bila je to manifestacija i međunarodnog karaktera, ali zbog prekida održavanja ponovo ćemo morati graditi i razvijati karakter manifestacije. Međunarodni karakter, ratom prekinut, izgrađen je tako što su se stvarala prijateljstva, upoznavale različite kulture. Temeljem razmjene gostovanja i šire zajednice su upoznavale tradicijske vrednote. Iako je proteklo petnaest godina od posljednjeg održavanja „Susreta prijateljstva“, manifestacija nije izgubila značaj koji je tada imala.

Cilj ove manifestacije prvotno je očuvanje i promicanje bogate kulturne baštine i tradicije naših krajeva, te upoznavanje s kulturnom baštinom i tradicijom ostalih krajeva Republike Hrvatske kroz gostujuća kulturno-umjetnička društva i udruge.

„Susreti prijateljstva“ za našu općinu imaju osim povijesnog značaja i bitnu ulogu u razvijanju kontinentalnog turizma. Manifestacija je u povijesti imala izuzetnu posjećenost od strane građana kao i veliki broj sudionika, stoga se nadamo da će ponovno pokretanje održati istu razinu. Nadamo se da će ova manifestacija ponovno zauzeti važnost koju je imala, te postati turistički proizvod po kojemu će naša općina biti prepoznatljiva, već stoga što smo mi jedno od četiri vinogorja „Đakovačkih vina“ jer je cijela zapadna strana općine prekrivena vinogradima, a Vinarija je destinacija na koju mogu dolaziti turisti i zainteresirani za vina različitih sorti. Obližnje akumulacijsko jezero „Borovik“ koje je smješteno između šumskih predjela i predstavlja turistički značajno odredište mnogobrojnih turista, ribiča i kupača s područja i van Osječko-Baranjske županije. Želimo pokazati kako smo uspjeli spojiti tradiciju dugu stotinama godina s modernim načinom života. Ovom manifestacijom nastojat ćemo omogućiti prisjećanje na mladost naših starijih mještana, a mlade potaknuti na upoznavanje sa starim običajima i potaknuti ih na njegovanje istih.

Korisne internet stranice:

Turistička zajednica Hrvatske