VINSKI TURIZAM U OPĆINI DRENJE

Vinski turizam

Općina Drenje poznata je po uzgoju vinove loze, proizvodnji grožđa i vina. Umjerena klimatska zona, brežuljkasti krajolik i duga tradicija pretvorili su Općinu Drenje u vinogradarski kraj. Čemu svjedoči činjenica da na području Općine Drenje postoji više od 60 malih i srednjih OPG-ova koji se bave vinogradarstvom. Među njima su, sa svojim vinogradima, nadaleko poznata Đakovačka vina.

Jedan od najzaslužnijih za razvoj vinogradarstva u ovom kraju je biskup Antun Mandić ( rođen u Požegi 14. kolovoza 1740., umro u Đakovu 11. siječnja 1815. godine,) koji je zasadio veliki broj vinograda u Drenju i Mandićevcu.

Uputite se u Općinu Drenje i obiđite njezine vinske ceste. Pitate se gdje se nalaze vinske ceste? Svako naselje u Općini Drenje ima nekoliko obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja proizvode i prodaju vino. Slavonska narodna izreka: “Vrata su Vam uvijek otvorena”, vrijedi i danas, tako da slobodno posjetite obiteljska poljoprivredna gospodarstva i kušajte razne sorte vina, iznenadite svoja nepca i uvjerite se u kvalitetu domaćeg vina.

Vrijeme prije ili poslije obilaženja vinskih cesta svakako iskoristite za kampiranje u prirodi ili posjet naseljima u Općini Drenje gdje možete razgledati veliki broj starih sakralnih objekata. Okušajte se u ribolovu na jezerima u Općini Drenje, posjetite planinarski dom i uživajte u planinarskim šetnjama ili biciklom obiđite neku od biciklističkih staza u prirodi.

Ako ste ipak gurmanski tip osobe, onda zastanite gdje ste počeli i kušajte razna domaća vina i domaću hranu ili kušajte lovačke specijalitete uz čuvare prirode – lovce.