Sveti Martin katolički je svetac, biskup grada Toursa, prvi svetac koji nije bio mučenik. Njegov se blagdan – Martinje – slavi 11. studenoga, na datum njegova pogreba.

Na dan sv. Martina njeguje se tradicionalni pučki običaj prevođenja mošta u mlado vino, tzv. krštenje vina ili krštenje mošta, odnosno blagoslov vinograda. U mjestima kojima je sveti Martin zaštitnik priređuju se velike tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskim trgovima.

Drenjanština u prošlosti nije obilježavala Martinje, odnosno blagdan sv. Martina te je do prvog doticaja s „martinskim“ običajima došlo kada je delegacija naše općine išla u posjet Drenju kod Zaprešića (Općina Brdovec). „Drenje“ je to s kojim smo se pobratimili te smo išli jednom godišnje k njima u posjet, jednako kao i oni k nama.

Tako smo 2014. godine bili u obilasku njihovog kraja i Markovog trga, katedrale, Jelačić placa, slikali se ispred Sabora, te završili na krštenju mošta koje su odradili njihovi iskusni „biskupi“ Pahulja i Školjac (obojica su nažalost nedavno preminuli). Od tada smo redovito gosti na njihovom krštenju mošta, a 2018. Pahulja i Školjac dolaze nama u goste te krste mošt u Slatiniku Drenjskome u organizaciji

Udruge VVV i Općine Drenje. Ohrabreni njihovim primjerom 2019. godine radimo krštenje mošta u vlastitome aranžmanu, ponovo u Slatiniku, a „biskup“ je Tomica Horvat iz Mandićevca. Danas nam polako običaj krštenja mošta na blagdan sv. Martina postaje tradicija koju ponosno odrađujemo iz godine u godinu.