U prosincu 2020. godine sklopljen je sporazum između Turističke zajednice grada Đakova i devet općina Đakovštine: Drenje, Levanjska Varoš, Gorjani, Satnica Đakovačka, Punitovci, Semeljci, Strizivojna, Trnava i Viškovci, kojem je cilj razvoj i oblikovanje područja Đakovštine u jedinstvenu, usklađenu i na tržištu afirmiranu destinaciju za cikloturizam i ostale outdoor proizvode.

Temeljem ovakvog projektnog udruživanja i sporazuma Turistička zajednica grada Đakova, kao koodinator, ima mogućnost prijavljivati projekte određene sporazumom, na Javni natječaj Hrvatske turističke zajednice za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica.

Na 4. sastanku Koordinacije Turističke zajednice grada Đakova i JLS-a Đakovštine, održanog dana 3. ožujka 2023. godine jednoglasno je donesena odluka o kandidiranju projekta „Razvoj i unapređenje outdoor turističkih proizvoda na području Đakovštine – aktivnosti na jezerima“  na Javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte udruženih turističkih zajednica u 2023. iz Fonda za udružene turističke zajednice.

Na 26. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, članovi vijeća usvojili su odluku o odabiru projekata udruženih turističkih zajednica, gdje je kandidiranom projektu „Razvoj i unapređenje outdoor turističkih proizvoda na području Đakovštine – aktivnosti na jezerima“ dodijeljena potpora u visini 30.000,00 eura što predstavlja 80% ukupne vrijednosti projekta. Preostali udio financira koordinator i partneri Sporazuma. Ukupna vrijednost projekta je 38.172,01 eura.

Navedeni projekt podržao je Grad Đakovo i Sportsko-veslačka udruga Đakovo.

Đakovština sa svojim jezerima veliki je potencijal za razvoj i unapređenje zelenih i održivih outdoor turističkih proizvoda, posebice aktivnosti na jezerima.

JEZERO JOŠAVA

Smješteno na području Grada Đakova i Općine Viškovci

Izvršene aktivnosti: treninzi veslanja Sportsko-veslačke udruge Đakovo (lađa, kajak, kanu), Kup Hrvatske kajakaške lige u kajaku i kanuu na mirnim vodama za mlađe kadete, kadete i mlađe juniore

Dionici: Grad Đakovo, Hrvatski kajakaški savez (HKS), Sportsko-veslačka udruga Đakovo (SVU Đakovo), Turistička zajednica grada Đakova (TZG Đakova), Općine Đakovštine

JEZERO BOROVIK

Smješteno na području Općina Drenje i Levanjska Varoš

Izvršene aktivnosti: treninzi veslanja Sportsko-veslačke udruge Đakovo (lađa, kajak, kanu), Kup Borovik – utrka lađa

Dionici: Grad Đakovo, Sportsko-veslačka udruga Đakovo (SVU Đakovo), Turistička zajednica grada Đakova (TZG Đakova), Općine Đakovštine

JEZERO VRAČICA

Smješteno na području Općine Levanjska Varoš

Aktivnosti: kajak, kanu

Jezero Vračica je dio istoimenog izletišta podno Čardaka, najvišeg vrha Dilja, jugozapadno od Slobodne Vlasti. U tijeku su radovi na sanaciji jezera.

U sklopu navedenog projekta održani su događaji na jezerima i to Kup Borovik na jezeru Borovik 24.6.2023. godine, gdje je sudjelovalo oko 300 sudionika iz cijele Republike Hrvatske te Kup Hrvatske kajakaške lige u kajaku i kanuu na mirnim vodama za mlađe kadete, kadete i mlađe juniore na jezeru Jošava 26.8.2023. godine, gdje je sudjelovalo preko 170 sudionika iz cijele Republike Hrvatske.

U sklopu projekta je nabavljena oprema i to: kontejner/ spremište, kajaci, kanui, krovni nosači za kanue, aluminijska i drvena vesla te prsluci za spašavanje.

Cilj projekta je nabavkom opreme, osposobljavanjem kadra i organizacijom događaja na jezerima, razviti, popularizirati i unaprijediti zeleni i održivi outdoor turistički proizvod– aktivnosti na jezerima, sa svrhom razvoja i unapređenja komparativnih prednosti destinacije i valorizacije prirodne baštine.

Izvor|Foto: Turistička zajednica Grada Đakova