U Slavoniji smo dobro upoznati s odlaskom mladih, starenjem stanovništva, napuštanjem sela pa čak i njihovim propadanjem. Opasnosti od svega ovoga svjesna je i Općina Drenje, gdje se trude smanjiti sve ove negativne trendove.

Sa svojih 12 naselja i s oko 2 i pol tisuće stanovnika, općina Drenje izazovan je prostor za borbu protiv svih ovih negativnih trendova. Svjestan je toga i općinski načelnik Slavko Dešić, koji zajedno sa svojim suradnicima od svog dolaska na vlast pokušava općinu učiniti mjestom ugodnijim za život, mjestom gdje će doći do smanjenja negativnih trendova.

Noviji primjer te prakse je projekt „Zajedno u zajednici u Općini Drenje“. Njime se želi starije osobe uključiti u zajednicu i što je moguće više olakšat im život.

Primjer dobre prakse također je i briga za seoska groblja, jer nije jednostavno brinuti se o jednom groblju, a gdje o njih desetak.

Od kako je 2009. postao načelnik Općine Drenje, Slavko Dešić posvetio je dosta vremena uređenju lokalnih grobalja i poboljšanju njihove infrastrukture.

Gradi se u Paljevini; ostalo je u pripremi

Prilikom preuzimanja vlasti jedino je groblje u Drenju, centru općine, imalo mrtvačnicu pod krovom (ali ni ona još nije bila puštena u funkciju). Danas ih u općini ima pet, a ona šesta u Paljevini je u punom procesu izgradnje.

Mrtvačnice u Potnjanima i Slatiniku Drenjskom prve su izgrađene i one su već u funkciji. Blizu stavljanja u funkciju su mrtvačnice u Bračevcima i Kućancima. Mrtvačnica u Bračevcima čeka uporabnu dozvolu, dok ona u Kućancima čeka tehnički pregled.

Mrtvačnicu će uskoro dobiti i Paljevina, budući da je na u punoj izgradnji, a dozvole su dobivene za izgradnju mrtvačnica u Preslatincima, Bučju i Pridvorju te se čeka natječaj i početak radova.

Zanimljiva je situacija u Mandićevcu, naime ovo mjesto još uvijek nema vlastito groblje te se mještani sahranjuju u susjednim mjestima. Ta situacija uskoro će se promijeniti budući da je Općina Drenje dobila zemljište koje planira urediti i pretvoriti u groblje.

Izvor: Moje Đakovo
Autor: Igor Kretonić