Čak 13 osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije uključeno je u eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“, od kojih su 10 škole kojim je osnivač Osječko-baranjska županija. Provođenje projekta je u punom jeku, pa se između ostalog završavaju i postupci javne nabave za vozila, radove i opremu.

U tom sklopu 8. ožujka obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić uručio je ključeve vozila ravnateljima osnovnih škola Popovac, Ernestinovo, Budrovci, Drenje i Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova, a jučer (13. ožujka 2024. godine)je župan s izvođačima radova te ravnateljima svih 10 škola potpisao ugovore za radove čija je ukupna vrijednost 804.212,78 eura. Ugovore su potpisali ravnatelji osnovnih škola Budrovci, Drenje, Ernestinovo, Gorjani, Popovac, „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Strizivojne, Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova, Mate Lovraka iz Vladislavaca, Matija Gubec iz Piškorevaca i „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši. Radove izvode tvrtke Find-in d.o.o. Osijek, Cogitus projekt d.o.o. Antunovac, Kanelira d.o.o. Ladimirevci, Ma3ca 22 d.o.o. Osijek i Act d.o.o. Nuštar.

– Kao osnivač školskih ustanova Osječko-baranjska županija kontinuirano brine o njihovoj ravnomjernoj opremljenosti i razvijenosti. U nekim školama imamo i nadstandard, što nam je posebno drago jer nastojimo svim učenicima pružiti jednake mogućnosti za razvoj, učenje i boravak u školi. Upravo se projektom cjelodnevne škole nastoji osigurati da škola nije samo mjesto obrazovanja, već i mjesto druženja i socijalizacije koje im nudi kvalitetan sadržaj. Važno je istaknuti da će deset naših škola koje su uključene u ovaj eksperimentalni program dobiti mogućnost infrastrukturnih izmjena, nadogradnji i slično, kao i mogućnost nabave dodatne opreme potrebne za uspješno provođenje projekta. Uz pet kombi vozila koja su školama uručena proteklog tjedna, današnji potpis ugovora s izvođačima radova vrijedan 804.212,78 eura, imamo i ugovore o opremanju koje ćemo potpisati za desetak dana te će naše škole zaista dobiti sjajne predispozicije za uspješnu provedbu projekta – kazao je Mato Lukić.

Zadovoljstvo tijekom projekta iskazali su i ravnatelji. Tako je ravnateljica OŠ Mate Lovraka iz Vladislavaca Marija Poje istaknula da su djeca, roditelji i školski djelatnici, nakon nešto više od šest mjeseci provođenja eksperimentalnog programa, prihvatili sve novine koje je donio i uspješno se nose s izazovima.

Ravnateljica OŠ „S. S. Kranjčević“ iz Levanjske Varoši Nataša Šego kazala je da će sredstva utrošiti za manje infrastrukturne preinake na školskim objektima. Na taj način će spremno dočekali vrijeme potpune implementacije cjelodnevne škole, ali i pružili svojim učenicima najbolje uvjete za boravak u školi.

Izvor|Foto: Osječko-baranjska županija