S ciljem prevencije i osiguranja sigurnosti građana i turista tijekom ljetnih mjeseci, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske izdalo je letak pod nazivom „Odgovorno uživajte u ljetovanju“. Letak je dostupan i na engleskom jeziku pod nazivom “Enjoy your vacation responsibly”.

U njemu ćete pronaći korisne savjete i preporuke, uključujući:

praćenje vremenskih prognoza za informacije o potencijalno opasnim vremenskim uvjetima, savjete za zaštitu od jakog sunca i važnost izbjegavanja izlaganja suncu između 10 i 17 sati. Posebno se naglašava da ne ostavljate djecu i životinje u parkiranim vozilima.
Preporučuje se izletnicima da na izlete u prirodu ne idu sami, da nose odgovarajuću odjeću i obuću, nose zalihe vode i hrane te napunjeni mobitel. U slučaju opasnosti, uputno je nazvati broj 112, putem kojeg se može dobiti pomoć policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe, gorske službe spašavanja i drugih relevantnih službi.
Također se upozorava da je paljenje vatre na otvorenom strogo zabranjeno, te ako uočite plamen ili dim, odmah trebate nazvati 112 ili vatrogasce na 193.
Ove i druge korisne informacije možete pronaći u letku na našoj web stranici. Molimo sve građane i posjetitelje da se odgovorno ponašaju tijekom ljetnih mjeseci kako bi zaštitili sebe i druge.