Eksperimentalni program „Osnovna škola kao cjelodnevna škola: Uravnotežen, pravedan, učinkovit i održiv sustav odgoja i obrazovanja“ provodi se u 13 osnovnih škola s područja Osječko-baranjske županije, s time da je Županija osnivač 10 škola, Grad Osijek dvije, a jednoj je osnivač Vlada RH. Pilot projekt se provodi od početka školske godine, a – uz ostale aktivnosti – sada su aktualne aktivnosti na stvaranju kvalitetnih materijalnih uvjeta za provođenje programa cjelodnevne škole.

U tom sklopu za 10 osnovnih škola čiji je osnivač Osječko-baranjska županija (Budrovci, Drenje, Ernestinovo, Gorjani, Popovac, „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Strizivojne, Josipa Antuna Ćolnića iz Đakova, Mate Lovraka iz Vladislavaca, Matija Gubec iz Piškorevaca i „Silvije Strahimir Kranjčević“ iz Levanjske Varoši) osigurano je ukupno 2.635.267,33 eura, od čega Županija sufinancira 77.067,33 eura, a sve ostalo pokriva Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz zajma Svjetske banke. Tako su završeni postupci javne nabave i potpisani ugovori za nabavu 5 vozila ukupne vrijednosti 166.992,64 eura, koja se već koriste u školama, kao i za izvođenje infrastrukturnih radova ukupne vrijednost 804.212,78 eura.

Jučer je (27. ožujka 2024. godine) u svečanim prostorijama Osječko-baranjske županije upriličeno potpisivanje još 10 značajnih ugovora. Naime, ugovore za nabavu opreme, ukupne vrijednosti 1.664.061,91 eura, potpisali su ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić i ravnatelji 10 osnovnih škola s predstavnicima isporučitelja odabranih u postupku javne nabave, a to su tvrtke Tehnomodeli d.o.o. Zagreb i Sygma d.o.o. Osijek.

– Od 62 škole u projektu u Hrvatskoj čak 13 škola su s područja Osječko-baranjske županije, odnosno 21 posto, od kojih je 10 osnivač OBŽ. Želja nam je u ovom projektu i reformi koje provodi Ministarstvo, škole podići na još višu razinu. Iako se kao osnivač osnovnih i srednjih škola već trudimo osigurati što viši standard, na nekim područjima i nadstandard, ovo je odličan program koji će omogućiti upravo to; bolje uvjete rada djeci i učiteljima, ali i da škola nije samo učionica gdje učenici provode određeni broj sati nego pruža opsežni program koji će djeci omogućiti sve što danas možda u nekim trenucima i manjka, a to je socijalizacija, druženje, komunikacija, organizacija i sve što im treba u životu – rekao je Lukić te zahvalio ministru i njegovim suradnicima na dolasku i vrijednim ugovorima. Na kvalitetnom radu zahvalio je ravnateljima i djelatnicima škola, stručnim službama županije te svima uključenima u projekt cjelodnevne nastave.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs zahvalio je ravnateljicama i ravnateljima, a osobito Osječko-baranjskoj županiji i Gradu Osijeku na potpori pilot projektu. – Ugovori o opremanju su završni dio projekta cjelodnevne škole, projekta koji nudi potpuno drugačiji koncept izvođenja nastave, individualni pristup u radu s djecom, koji jamči puno više slobodnog vremena djeci i obitelji, bez toliko domaćih zadaća, koji razvija sve moguće oblike kreativnosti za dijete, nešto što mislimo da je škola budućnosti i koja je po uzoru na najrazvijenije sustave obrazovanja u Europi. Vlada ulaže velika sredstva u odgoj i obrazovanje, više od 2,7 milijarde eura, kako bi sve škole do 2028. godine mogle biti organizirane u jednoj smjeni, što je preduvjet za implementaciju koncepta cjelodnevne škole, i to ćemo napraviti. Istovremeno, do 2030. godine sva djeca u RH imat će svoje mjesto u dječjim vrtićima, a za djecu u dobi od četvrte godine vrtići će biti obavezni i s dobro osmišljenim programom bit će priprema za odlazak i bolje rezultate u osnovnoj školi – kazao je ministar Fuchs te dodao da ukupna ulaganja Ministarstva u odgoj i obrazovanje na području Osječko-baranjske županije iznose više od 160 milijuna eura.

Robert Francem, ravnatelj OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Strizivojne zahvalio je županu i njegovim suradnicima što je Osječko-baranjska županija tako snažno ušla u eksperimentalni program. Naglasio je da škole uspijevaju realizirati zacrtane ciljeve, a prvi je stvaranje temeljnih materijalnih uvjeta za realizaciju i uvođenje novih programa, tehnologija i pristupa. Smatra da će program biti primjenjiv za cjelokupan sustav obrazovana u RH.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš Kul dodala je Osječko-baranjska županija osnivač 53 osnovne škole i 105 područnih škola. Od toga 22 škole idu u dvosmjensku nastavu, no već su potpisani ugovori za projektiranje tih škola za rad u jednoj smjeni, što je jedan od preduvjeta i za provođenje programa cjelodnevne nastave.

Nakon potpisivanja ugovora, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić posjetili su Osnovnu školu Ernestinovo, gdje su se kroz obilazak prostorija i razgovor s ravnateljem Damirom Škrlecom, nastavnicima i učenicima izravno uvjerili u trenutno stanje škole i provođenje projekta cjelodnevne nastave.

Izvor|Foto: Osječko-baranjska županija